Hoe bereid je een presentatie voor?!

Hoe bereid je een presentatie voor?!

Bereid je tekst voor, als je weet wat er staat, dan voel je je veel vrijer af te wijken als dat beter voelt.

presentatie voorbereiden

Bereid je papieren voor, voorkom dat je staat te prutsen met papier tijdens jouw speech en.

Gebruik een groot lettertype, bijvoorbeeld 20 pt of groter. Dan kun je de tekst voor je laten liggen en het toch lezen. Bedenk dat het spreekgestoelte al gauw 1m20 van je af staat (als je daadkrachtig rechtop blijft staan).

Zorg voor prettige regelafstand en alinea-afstand.
Maak elke zin een aparte alinea en zorg voor voldoende ruimte tussen de alinea’s. Zo is duidelijk welke tekst 1 zin vormt en weet je welke ritme je moet aanhouden en waar pauzes komen te liggen.

Gebruik een goed leesbaar lettertype, zoals een Verdana of Times New Roman.

Neem een mooie map waarin je de pagina’s kunt omslaan. Het oogt niet alleen netter, maar het voorkomt ook dat je met papieren loopt te goochelen of ze om hoeft te slaan om het nietje in de bovenhoek.

Hou je handen vrij met een map, kunt zo je handen gebruiken, zodat je standvastiger lijkt.

Neem een ringband, stop hier je papieren in, dat is veel beter als het gebruik van showtassen. Bij showtassen kun je last krijgen van reflectie van podiumlichten op het plastic en ze maken meer en vreemd geluid bij het omslaan van de pagina’s.

Print dubbelzijdig, zodat je de helft minder hoeft om te slaan. En sla de bladzijden rustig om terwijl je pauzeert en oogcontact maakt met de zaal. Elke ‘verkeerde handeling’ verstoort je speech.

Wees niet bang voor pauzes. Lees rustig je zinnen en speek ze rustig uit. Het publiek heeft meer tijd om de tekst op zich in te laten werken en jij kunt je blik vast kort over de volgende zinsnede laten gaan.
Werk met steekwoorden. Een presentatie uit het hart hoeft niet vanaf papier. Maar het kan voorkomen dat het beter is, handiger is. Als je dan de hoofdwoorden op papier hebt, kun je in ieder geval niets vergeten.


Wil je nog meer tips? Meld je aan voor onze cursus!

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op onze cursus van zaterdag 19 juli 2014: “ Presenteren vanuit je Hart”.

Nu tijdelijk van € 475,- voor € 125,-

www.businessacademievoortherapeuten.nl/trainingen/presenteren/

aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *