10 dingen die succesvolle mensen nooit meer doen

“Een ezel in het algemeen stoot zich nooit meer aan dezelfde steen”, is een goed Nederlands spreekwoord.
In de dagelijkse praktijk echter komen we echter zelf vaak tot een andere conclusie. “Nu heb ik toch weer…..!”

Als er iets mis gaat is dat een waardevolle les. Een les die we ter harte moeten nemen. Als er iets is waar we van kunnen leren, dan is het wel van onze fouten en natuurlijk die van anderen.

1) Iets wat niet werkt toch weer opnieuw doen
Of het nu een oude baan is of een verbroken relatie, het is gestopt vanwege een goede reden. meestal is er een goede rede. Verwacht niet dat als je hetzelfde doet, je andere resultaten gaat krijgen.

2) Doe niets, wat je laat zijn wat je niet bent
Bij alles wat we doen, kunnen we ons afvragen; “waarom doe ik dit?”, “kan ik dit wel?” “ben ik er geschikt voor?”, “past het bij me?”, “zal ik dit altijd willen blijven doen?”. Als het antwoord op een van deze vragen Nee is, dan moet je wel een erg goede reden hebben om er mee door te gaan.

3) Probeer nooit een ander te veranderen
Als je je realiseert dat je nooit iemand kan dwingen om iets te doen, kun je beter anderen de vrijheid geven om zelf te ervaren wat de consequenties zijn. Als je dit toepast, ervaar je ook je eigen vrijheid.

4) Denken dat je het iedereen naar de zin kunt maken
Wanneer je in de gaten hebt dat je niet iedereen tevreden kunt stellen, kun je beginnen je leven in te delen met de intentie om de juiste mensen om je heen te zoeken. Dat leeft veel rustiger en doelmatiger.

5) Kies voor de korte termijn in plaats voor de lange termijn
Succesvolle mensen begrijpen dat het een stap voor stap aanpak nodig heeft om te slagen. Dit kan soms erg frustrerend en pijnlijk zijn. Volhouden is een schone deugd en levert meer op onderweg.

6) Mensen vertrouwen die foutloos lijken
Voor ons is het normaal om aangetrokken te worden door mensen en dingen die foutloos en succesvol zijn. Hier moeten we altijd naar op zoek zijn. Zoek de mensen op die geweldig zijn in wat ze doen. Kijk naar de resultaten en niet naar de woorden. Maar gun die mensen hun fouten. De wereld is immers niet perfect. Wees er eerlijk en open over. Van fouten leer je immers.

7) Je focus op het grote plaatje verliezen
We functioneren beter als we het grote plaatje kennen. Als we weten waar de weg naar toe gaat. Allerlei elementen op de weg er naar toe zijn er onderdeel van. Dit is er een om je elke dag te herinneren.

8) Vergeten goed onderzoek te doen
Hoe goed het er ook aan de buitenkant uitziet, het is altijd goed rond te kijken en te vragen naar diepere en uitgebreidere informatie over een onderwerp. Ook al beoordelen we vaak iets op het eerste gezicht, kan achter de schermen er veel mis zijn.

9) Zich zelf slachtoffer voelen
Succesvolle mensen vragen zichzelf altijd af wat hen gebracht heeft waar ze op dat moment zijn.
Ze hebben zelf het stuur in handen en kunnen zelf bijsturen. Wat is het precies wat ik anders kan doen, anders kan zeggen? Welke acties heb ik gedaan en wat moet ik anders doen?

10) Vergeten dat je innerlijke leven bepaalt
In tijden van succes lijkt het soms allemaal om uiterlijk te gaan. Maar goed leven heeft weinig te maken met de uiterlijke omstandigheden. Hoe je je van binnen voelt is wat telt. We zijn gelukkig als we onze innerlijke wensen kunnen vervullen.

Iedereen maakt vergissingen, ook de succesvolle collega’s onder ons. Als je blijft streven om het steeds beter te doen is een van de basis elementen de gemaakte fouten niet opnieuw te maken. Het doorbreken van patronen die je niet helpen is dan van grote waarde voor je.

Leer van je fouten en die van anderen en pas toe dat je het de volgende keer anders doet. Fouten maken is niet te voorkomen.  Het laat zien dat je in beweging bent, dat je aan het groeien bent. Onze taak, in zaken doen en het gewone leven is te observeren wat fouten zijn en ze nooit meer te herhalen.

Henk van Dijk
Juni 2014

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *